РЕАГОВАЊЕ НА ИЗЈАВУ ШЕФА МИСИЈЕ ОЕБС-а У БиХ: ДНС НЕ УМАЊУЈЕ НИ ЈЕДНОМ НАРОДУ ПРАВО НА ЈЕЗИК

РЕАГОВАЊЕ НА ИЗЈАВУ ШЕФА МИСИЈЕ ОЕБС-а У БиХ: ДНС НЕ УМАЊУЈЕ НИ ЈЕДНОМ НАРОДУ ПРАВО НА ЈЕЗИК

 

Демократски народни савез најоштрије осуђује изјаву шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатана Мура, коју су пренијели поједини медији, да је „садашња политика Републике Српске дискриминирајућа по питању босанског језика“ те да је ДНС „странка која је иницирала негирање босанског језика“.

Није истина да је у образовном процесу у Републици Српској присутна дискриминација и сегрегација. Демократски народни савез као и Министарство просвјете и културе поштују Устав Републике Српске и законе којима је уређена област образовања и не умањује ни једном народу право на језик. У педагошку документацију, евиденцију и обрасце јавних исправа уписује се назив језика у складу са Уставом Републике Српске.

Уставни суд БиХ је, рјешавајући захтјев за оцјену уставности прве реченице члана 7.став 1. Устава Републике Српске у дијелу који гласи – језик бошњачког народа – утврдио да је ова одредница у складу са Уставом БиХ.

Подјсећамо да је Закон о основном образовању и васпитању био на оцјени уставности Уставног суда БиХ, гдје је као разлог подношења захтјева истакнута наводна дискриминација у систему образовања у Републици Српској, али  је захтјев одбијен као неоснован. Такође, бројни процеси су покренути и сви су завршили у корист Републике Српске јер је Министарство просвјете и културе омогућило свој дјеци у Републици Српској једнако право на образовање.

Close