Марко Павић за БУКУ: Власт не осјећа животне проблеме грађана

Марко Павић за БУКУ: Власт не осјећа животне проблеме грађана

Марко Павић за БУКУ: Власт не осјећа животне проблеме грађана

Пише: Бука Интервју / Објављено: 25.11.2017. у 09:07х

Предсједник Демократског народног савеза (ДНС) Марко Павић у интервјуу за БУКУ говори о прљавој кампањи у Републици Српској, односу са Милорадом Додиком, проблемима са „споредним играчима“, те огромним проблемима у функционисању државе који би могли бити погубни по грађане.
Разговор са Павићем смо започели причом о тренутној политичкој ситуацији у Републици Српској која је за многе постала неподношљива, због чега су власт и опозиција покушали чак да дођу до договора о будућем дјеловању. За Павића до овакве кризе дошло, прије свега, због чињенице да за многе предизборна кампања није ни престајала након локалних избора.

“При томе су многи мислили тад, а мисле и данас да једном прљавом кампањом, неистинама, лажима и клеветањем других могу код јавности стећи неке поене или добити повјерење. Тако су кренули са сваком могућом куповином. Од плаћања чланака до куповине одборника. Видите да је ДНС мимо тога. Ми настављамо на начин како смо радили и мислимо да треба промовисати своју политику, миран и културан дијалог са свима па и са неистомишљеницима да треба размишљати о будућности републике и да се треба борити за своје ставове, али не омаловажавати друге. Међутим, то сад није у моди. Ако говорите нормално не очекујте да ћете бити објављени било гдје у штампи и ако говорите о економији нико вас неће хтјети слушати, али ако некога оклевећете онда ће вам цијело јутро зврчати телефони. Нажалост је тако, али ДНС неће подлећи таквом начину рада и без обзира шта неко други радио или мислио ми ћемо остати на нивоу једног културног дијалога и жеље да сви успију. Само сам сигуран да грађани препознају праве вриједности.

Ви говорите да ће ДНС бити мимо свега овога, остати на нивоу културног дијалога... Али ми све чешће можемо да видимо у медијима да у вашој странци постоје многи проблеми.

Па, увијек удари долазе из истог мјеста од истих људи који користе различита средства да би дошли до циља. ДНС је странка која је у задњих неколико избора имала највиши раст у БиХ, а анкете показују да настављамо тим путем. То је награда грађанства за политику коју ми водимо. То сад некоме не одговара ко би желио да клевећући другог истакну се у први план и да омаловажава ДНС да не би на наредним изборима био фактор за формирање власти.

Ко то жели?

Па има ових малих странака. Чак и код других у нашој коалицији можда има такве жеље, али кад би сад ја рекао то је тај онда би то било слично њима. Али, очигледно је да многима не одговра јак ДНС. То што имам своју ријеч и користим другачију терминологију од других постајемо мета напада. Зато смо ми сада мета напада да не би пуно ојачали и били битан фактор у политици. Ја сам убјеђен да политика ДНС-а у оваквом времену може довести до одређеног напретка, смирити тензије и направити дијалог који може донијети користи свима.

Која је то политика ДНС-а?

Да неко прати конзистентније политику ДНС-а он би видио која је то политика. Али ми не можемо доћи до изражаја јер нисмо никог облатили, нисмо творци афера у РС и слично. Политика ДНС-а зависно од области је сљедећа. На нивоу БиХ ми смо строги поштоваоци Дејтонског мировног споразума. Грађани уопште нису имали прилику да сазнају да је ДНС увијек био против урушавања институција РС, док су сви били удружени за то. Ми смо увијек имали принципијелну политику која није била забиљежена. За мене је дијалог са партнерима у БиХ неминовност. ДНС се не слаже са овим што Бошњаци иду у Брисел, Вашингтон или Лондон и жале се на РС да би се наметнула нека рјешења. Далеко лакше би се сви ти проблеми ријешили да они дођу у Бањалуку или Мостар. Овако се само стварају тензије и осјећај да се нама нешто намеће и диктира. ДНС није подлежан било каквим утицајима. Значи да смо ми за јаку РС у дејтонским оквирима, али смо у РС другачије поредали ствари него што се сада то ради. У нас је економија и запошљавање на првом мјесту. Ово што сад код нас називају политиком нема везе са тим. Ми сматрамо да РС која нема велики број становника, нешто преко милион, са јавним добрима које има може постићи много више. Ми морамо градити прерађивачке капацитете на бази природних богастава и запошљавати грађане. Како треба градити БиХ и РС ми најбоље можемо потврдити на примјеру Приједора. Ово је мултиетнички град, буџетски најстабилнији град у РС, са свим културним институцијама које су обовљене, са сопственом инфраструктуром који се може сврстати међу једне од најљепших градова. Ако смо знали нешто направити у Приједору зашто сумњати да не можемо то урадити и на вишем нивоу.

Можда зато што сте ви коалициони партнер СНСД-у и СП-у у власти више од 10 година. Зашто нам онда нисте показали да можете да то урадите и на вишем нивоу?

Ево, да објасним кроз један примјер. У Приједору се никад нико од нас није жалио на претходно вријеме и прихватили смо се да радимо за напредак. А у другим мјестима само се жале на претходне власти. Овај оставио дугове, овај оно, овај ово... Па немојте се прихватати тога ако нисте сигурни да знате то ријешити. Само на основу тог видите колика је разлика у нама и другим нашим партнерима. Ми нисмо истомишљеници са нашим коалиционим партнерима, али врло добро сарађујемо. Ова коалиција је нека врста удружења у којем сви морају да се сложе. Ми у коалицији имамо три програма којима би да идемо, али смо се морали сложити да то буде један. И не може ту свака наша идеја доћи до изражаја и зато постоје избори да они којима грађани дају веће повјерење могу одлучније утицати на доношење одлука. Ја ту видим ДНС да ће добити веће повјерење грађана у наредној години и да би тад могли ово реализовати.

Али ви сте све вријеме били један од кључних фактора у власти, а опет наводно не можете да проведете своје идеје у дјело. Звучи помало наивно.

Кажем опет, свака странка има одређене ограничења и ми нисмо водећи члан коалиције. То је СНСД који има највеће повјерење грађана и то тако треба прихватити. Могу се наше политике не слагати, али они су најјача странка у РС и нормално да они коло воде. Нама је можда лакше који нисмо коловође, јер лакше је неког пратити, него пртити. Значи, за ово што ја говорим, ми гдје смо на власти успијевамо се изборити. Али ми се не љутимо ни на кога. Ни на опозицију.

Кажете да је СНСД коловођа у вашој коалицији, да су они и најодговорнији, али некао се чини да у том вашем колу нико не одговара.

Одговорност се увијек сведе на изборе. Видјели сте како је Савез за промјене одговарао на изборима због лоше политике у локалним заједницама. Они су пометени. То је та одговорност која на крају дође главе. Није одгворност то што читамо у медијима, разне изјаве, подметања. Одговорност је кад грађани након свих дешавања дају свој суд.

А шта је са одговорности у јавним предузећима. ДНС има руководиоце у добром дијелу јавних предузеће која су пред колапсом? То је најпримјетније у сектору саобраћаја гдје је и ваш министар и многи директори.

Ви сте насјели на приче оних који желе ДНС размонтирати. Прво Путеви РС послују позитивно и изградили су оно што нико није у РС. Аеродом се сналази и бори се, али нисмо ми амбијент за такву врсту саобраћаја кад имамо ту Загреб. И сви говоре о неким аферама, ја нигдје не видим те афере.

Како не видите, шта је са Жељезницама? Испада да ваши кадрови све добро раде док предузећа пропадају.

Ма жељезнице су проблем система а не човјека који је потсваљен да руководи. Па погледајте упоредно желејзнице у Хрватској, Србији...

Које боље стоје.

Не, горе. А ми сад примјењујемо концепт Словеније и слиједи велики пројекат за Жељезнице који је Влада одобрила. Ево, сад је донесен програм и закон и Влада је озбиљно пришла Жељезницама. Ако успијемо ово изгурати до краја имаћемо позитивне Жељезнице. Али ако дозволимо да један синдикат блокира пруге од тога нема ништа. Нема пара ако се оне не зараде. Али не, овдје се по свим медијима провлачи тамо неки Шукало зато што критикује без аргумената, што галами, што се боји за своје радно мјесто... И треба се бојати, можда је дошао на њега мимо закона, не само он већ многи други.

Кад помињете запошљавања мимо закона, некако се намеће питање о начину на који многи радници у јавном сектору долазе до посла. Зашто до сад нисте стали у крај томе?

Пазите, ја сам предсједник политичке странке и никог не запошљавам. Питајте кога год хоћете да ли сам ја кога звао и утицао на запошљавање. Али свјестан сам ја тог проблема и треба истрајавати на његовом рјешавању. Ту требају медији натјерати на већу друштвену одговорност све носиоце функција који се баве запослењем. Ја сам скоро својим члановима рекао да ја нисам човјек који запошљава, али да могу бити онај који смјењује.

Али зашто медији, гдје је притисак политичких лидера на оне који запошљавају? Кога је данас брига шта медији кажу.

Па сигурно да треба. Али код нас у ДНС-у нема ни оног другог притиска, а то је притисак на руководиоце да запошљавају страначке кадрове, који се дешава овдје. Ако њега и има, такви токови ће ићи поред мене. Јесте то проблем, с тим што се он не може преко ноћи промјенити. Ми морамо имати друштвено одговорне људе на тим мјестима и то је исто као и борба против криминала и корупције. Код нас само доносе законе и онда најављују како ће на тај начин се супроставити. То нико није на свијету успио законом. Ми само можемо да поставимо одговорне људе на одговорна мјеста и тако се супроставимо овој пошасти.

Како то да дочекамо кад овдје партије добијају изборе на основу запошљавања.

Ма не бих баш рекао да је то тако. Не можемо ми толико запослити људи. Није баш ДНС у прилици да пуно запошљава, а напредује стално. Није то мјерило, али има сигурно таквих случајева. Видите, кад би ушли у унутарстраначку проблематику онда би пуно другачије се размишљало. Кад се неки људи постављају на нека мјеста то је страначко постављање и ми то радимо. То се свугдје ради, тако функционише и ја се слажем са тим. Али чим га ми поставимо он мисли да је дошао ту због свог знања и спремности и заборави странку. Тако да није ту велики утицај странака на запошљавање, већ су појединци ти који стварају проблем. Ма, треба раскринкавати све те случајеве.

Да се вратимо на почетак нашег разговора, рекли сте да кампања није ни стајала. Како се ви припремате за изборе и шта очекујете?

Ми имамо своје циљеве. То је преко 100.000 гласача, између 12 и 15 посланика и кандидатуру за предсједника РС или члана предсједништва БиХ. О овим циљевима нисмо разговарали са нашим коалиционим партнерима или било ким, те обзиром да је до избора пуно биће времена да се о томе разговара.

Да ли је онда ваш захтјев за кандидатуром за једну од ове двије функције још један у низу покушаја ДНС-а да створи бољу позицију пред преговоре са коалиционим партнерима?

Не знам зашто би било легитимно да СНСД или СДС кажу да ће имати обје функције, а нелегитимно да ДНС најави да ће имати само једну. Нема разлога да се неко људи, то су наши интерни циљеви. Ми још нисмо разговарали са партнерима о именима, јер кога бисте год истакли на функцију ви бисте поставили мету на њега и он би био осуђен на сталне нападе. Има пуно времена.

Хоћете ли се Ви упустити у борбу за неку од ових позиција?

Нико никад није одустао од функције без обзира на године. Али видите, ја сам одустао од кандидатуре у Приједору јер сам оцијенио да нема потребе више. Тако је и код овог. Ја ћу оцијенити кад дође вријеме. Али кад бих ја бирао не бих себе изабрао. Доста ми је свега.

А шта је са причом да СНСД планира да Вас замјени са Уједињеном Српском?

Ма нама не смета ничији рад нити успјех, али нам смета одређена клевета на коју немам намјеру да одговарам. Као што немам најмјеру да нападам Ненада Стевандића и његову странку. Они могу да се надају да ће бити у власти, али морају да знају да су грађани ти који одлучују. Ипак, једна ствар овдје није чиста. Непрекидно обећавање људима које доводи у странку. Обећања ће морати стати једног тренутка. Стевандић да би био члан ове владајуће коалиције мора промјенити своја размишљања и поступке. Са друге стране, мој однос са Милорадом Додиком је и више него добар, једино постоје ти побочни играчи који се покушавају убацити у екипу и зато свашта раде и подмећу.

Морам се вратити на вашу констатацију да би се овдје све много лакше договорило кад би Бошњаци долазили у Бањалуку. Зашто Ви то тако једноставно изговарате, а опет је све то толико компликованао у ставрности?

Ми са Бошњацима у Приједору немамо никаквих тензија. Они су становници овог града као и сви други. Учествују у власти. Нас је живот научио да заједно живимо и радимо. Локална заједница је животна средина, а ово су ипак изведене власти које не осјећају животне проблеме грађана. Зато тамо гдје нема директне одговорности, гдје ви сутра не морате гледати директно човјека у очи, сједити са њим на послу, дугачије је одлучивати. Нас је животно искусто научило да знамо шта је консензус, шта значи дијалог, договор... То треба пресликати на ниво државе и РС.

Али ми имамо толико запаљиве изјаве, никог није брига за обичног чојека. Гдје нас то води?

Видјели сте да ја лично не водим такву политику и наш пут је тежи од ових којима се на брзину добијају гласови и симпаије. Овдје су сви усмјерани само на клевету другог, а ником није до истине. Тим се ми не бавимо.

Па зашто онда допуштате да се из РС стално води политика заоштравања односа са Бошњацима, Хрватима...

Са које стране је више такве политике то је тешко рећи, али свако је нека специфична личност која има свој пут у политици и њиме иде. Тако и они из РС попут предсједника Додика. Али знајте, мени је једном приликом један владика рекао да није већи Србин онај који се буса у прса, већ онај који је за Србе нешто урадио и оставио траг добрим дјелима. То нас треба држати. Ја мислим да ће једном и овима што се бусају у прса пући срце. Сад треба учинити све да БиХ, РС и све наше локалне заједнице учинимо повољним окружењем за стране и домаће инвеститоре. Морамо разбити блокаду која је завладала. Ми тежимо да након што постигнемо наш изборни циљ, одмах након избора правимо власт која ће радити на стварању амбиента у којем неће бити свађа, сукоба, нетолеранције и блокада. Морамо зауставити ову агонију која би ако се насатви била погубна за ове просторе.

РАЗГОВАРАО МИЛОВАН МАТИЋ

Close